Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă agățătoare anuală care este originară din America și este întrebuințată în bucătărie. De la fasole se pot consuma atât păstaia tânără cât și bobul uscat. Fasolea uscată este bogată în proteine și fibre, de asemenea, conține și multe minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, sodiu, potasiu, zinc.
Fasolea de păstaie verde este un soi de fasole de tufă, oloagă, destinată consumului de păstai, timpurie, cu numele tradițional de fideluță. Produce păstăi lungi de 10-12 cm, cilindrice, cărnoase, de culoare verde închis. Perioada de vegetație este la aproximativ 80 de zile de la semănat. Înălțimea plantei este de aproximativ 40 de cm. Acest tip de fasole are cerințe moderate față de lumină, umiditate și prezintă faze critice pentru apă la germinare, înflorire și legarea păstăilor. Este viguroasă și are o productivitate foarte bună.
Mod de utilizare a semințelor
Semințele pot fi cultivate în sol fertil, bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Lucrările solului sunt aratul de toamna la adâncimi de 20-25 cm și discuitul sau frezatul înainte de înființarea culturii. Însămânțarea se poate face în intervalul aprilie-mai, când temperaturile în sol depășesc 15 grade Celsius. Se seamănă la o distanță de 40 cm între rânduri și 5 cm între boabe. Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 15° C și rasărirea are loc în 12-14 zile. Udarea se va face din abundență imediat după semănare, iar ulterior se va menține constant umiditatea moderată a solului. Pe solurile sărace în nutrienți este recomandat să se faca o fertilizare cu compost organic înaintea semănării.
Observații: Fasolea este de tufă, iar pentru consum sunt utilizate păstăile. Semințele pe care le achiziționați sunt produse într-un sistem 100% natural, unde NU au fost utilizate substanțe chimice periculoase în tratamentele solului sau a plantelor.
Un plic conține: 15 grame.
Valabilitate: 2 ani.
Originea semințelor: Comuna Secuieni, jud. Neamț.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.