Satureja hortensis este o planta anuala cu tulpinile ramificate. Planta este foarte aromată, roditoare fără a fi sensibilă la dăunători. Cimbrul este recomandat pentru sosuri, salate sau pentru a condimenta mâncarea. Se consumă frunzele și lăstarii tineri în stare proaspătă sau uscată.
Proprietăți medicinale
Părţile cu proprietăți medicinale ale cimbrului sunt frunzele şi peţiolele florilor, care se recoltează la începutul sezonului de înflorire şi se usucă cu atenție, în locuri ferite de soare și bine ventilate. Cimbrul uscat se foloseşte la prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule şi alte produse farmaceutice. Din ele se poate extrage şi un ulei esenţial, care mai apoi se folosește în compoziţia unor creme şi unguente antiseptice.
Preparatele pe bază de cimbru sunt indicate în caz de: dispepsii, dischinezii biliare, viermi intestinali, plăgi, reumatism, gută, seboree. De asemenea, planta ajută la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructaţia persistentă, flatulenţa, digestia leneşă şi fluxul biliar sărac, precum şi la calmarea tusei, guturaiului şi astmului. Studiile au demonstrat că uleiul esenţial de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru tăieturi minore şi răni, ca şi pentru muşcăturile şi înţepăturile de insecte. Planta este prescrisă uneori în tratamentul afecţiunilor gingivale.
Mod de utilizare a semințelor
Se seamănă direct în grădină începând cu lunile martie-aprilie-mai, la adâncime superficială și relativ des, cu o distanță de 1-2 cm între semințe și 30-40 cm între rânduri. Cimbrul are o perioadă geminativă de 10-15 zile la temperaturi de 16-20 grade C. Este recomandat ca până la germinare pământul să fie păstrat în permanență umed.
Observații: Semințele pe care le achiziționați sunt produse într-un sistem 100% natural, unde NU au fost utilizate substanțe chimice periculoase în tratamentele solului sau a plantelor.
Un plic conține: 2 grame de semințe.
Originea semințelor: Comuna Secuieni, jud. Neamț.
Valabilitate: 2 ani
Recenzii
Nu există recenzii până acum.